Michiel Kersten
Kijken, kijken en nog eens kijken
Enthousiasme, betrokkenheid en liefde voor de kunst zijn de hoekstenen van mijn manier van werken. Net als eenvoud en begrijpelijkheid. Geen ingewikkelde, met moeilijke taal vol jargon pompeuze woorden. Gewoon, gewone taal. Ik vertel wel het verhaal van de kunst en de kunstenaar, maar uiteindelijk draait het allemaal vooral toch om samen aandachtig, belangstellend en open te kijken. En waarom doen zijn dat allemaal? Het antwoord is simpel: genieten van kunst. Kunst geeft zoveel terug als je er een – beetje – tijd aan geeft. Gaat u mee op ontdekkingsreis door collectie van het Frans Hals Museum.
Michiel Kersten is een kunsthistoricus, die cum laude is afgestudeerd op een onderwerp uit de 17de-eeuwse prent- en tekenkunst. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring in de museale wereld in verschillende functies heeft hij gewerkt voor het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit te Leiden, Teylers Museum, Stedelijk Museum Het Prinsenhof, Frans Hals Museum en het Rembrandthuis. Verhalen vertellen over kunst als een ‘guide-conferencier’ is zijn passie en doet niets leven dan zijn passie voor kunst met u te delen.


’t Meest vindt u mij in het Rijksmuseum waar ik in opdracht van dit museum, rondleidingen geef aan volwassenen en families met kinderen. Daarnaast geef ik lezingen over verschillende collecties, stromingen en thema’s zoals eten & drinken, dieren in de kunst, liefde, kleding & beauty, moeders/vrouwen in de kunst en nog veel meer.
Margreet Koeman
Meeslepend enthousiasme
Op zoek naar een rondleider die haar enthousiasme voor de beeldende kunst met u, uw vrienden of familie wil delen? Graag neem ik u mee door het museum van uw keuze en deel met alle liefde mijn kennis met u. Dat geldt zeker voor het Frans Hals Museum waarvan ik de collectie in mijn hart heb gesloten.
Als allround rondleider wijs ik u op een plezierige manier én met kennis van zaken op de atmosfeer in het kunstwerk, de bijzondere kleuren, de specifieke penseelvoering, de symboliek, de persoonlijkheid van de geportretteerde en nog veel meer… Maar wees niet bang: het is geen eenrichtingsverkeer: vragen, opmerkingen, discussies zijn altijd welkom en eigenlijk altijd een logisch onderdeel van de rondleiding.
Rondleidingen op maat
Zoals u nieuwsgierig bent naar de verhalen die ik u vertel ben ik benieuwd naar de groepen die mijn rondleidingen boeken. In de regel zijn zij zeer divers: van ouderen, voor wie dit soort uitstapjes niet meer vanzelfsprekend zijn, tot geïnteresseerden die regelmatig met elkaar nieuwe ontdekkingen willen doen en mensen uit het bedrijfsleven dat ik zo goed kent uit mijn vorige (zakelijke) leven. Ik stel mij open voor mijn toehoorders en belicht desgewenst specifieke elementen of accenten die aansluiten bij hun belevingswereld.
Renée Roebers
Je ziet het pas als je het weet.
Een tour door het museum onder leiding van Renée is een verrijkende ervaring. Zij speelt in op het kennisniveau van haar gehoor. De presentatie is interactief ; wel betrekkend , niet dwingend. Met enige uitleg in combinatie met prikkelende weetjes , smeuïge anekdotes en vrolijke verhalen weet zij de werkelijkheid achter de verbeelding van de kunstwerken zo levensecht te schilderen dat je jezelf in een andere tijd waant.
Hoewel zij zich nog extra heeft gespecialiseerd in rondleidingen voor kinderen, families en jong volwassenen leidt zij ook vaak groepen volwassenen rond. De kinderen reageren vaak heel verbaasd dat het uur al om is en vinden het jammer weer naar huis te moeten .
De rondleiding is informatief, plezierig , verbindend en educatief onder het motto: “We love to learn but don’t want to be taught.” Dat dit motto aanspreekt ervaart ze gelukkig nog dagelijks. Haar (amateur) toneel ervaring staat borg voor een plezierige presentatie . Het voelt alsof je hebt gekeken met een paar extra ogen.Hopelijk ben je benieuwd geraakt; dus dan tot ziens in het museum voor een uurtje feestelijke kunst.


Sara van der Linde
Verhalen die de zintuigen prikkelen
Tijdens mijn studie kwam mijn liefde voor de periode van zeventiende eeuw tot bloei. Want de schilderijen uit deze tijd bieden echt een inkijkje in het leven van 400 jaar geleden. Door de collectie van het Frans Hals Museum kun je uren tijdreizen, ik neem u graag mee!
Sara van der Linde studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en deed tijdens haar studie onderzoek naar het mogelijke verband tussen het veelvuldig voorkomen van Bier op Haarlemse stillevens en de Haarlemse Bierproductie. Tegenwoordig is zij als gids o.a. werkzaam bij het Amsterdam Museum, het Rembrandthuis en de Hermitage Amsterdam. Haar energieke manier van vertellen is aanstekelijk voor jong en oud.
Maya Mutlu
Kunst is verbinding.
Kunst is een venster naar andere tijden, naar de verbeeldingswereld van de maker. Door erover te praten ontstaat er een verbinding met de gedachten wereld van de kijkers. Kijken, kunstwerken nemen zoals ze zijn, ze te analyseren komen we niet alleen dichterbij de maker, maar dichter bij elkaar. Door de openbaring van kunst en onder begeleiding van Maya Mutlu zult u meer zien, horen en ervaren. Dat doet Maya op een ongedwongen en open houding.
Maya Mutlu is een Turks -Nederlandse Kunsthistorica met Nieuwste Tijd en Kunstfilosofie als specialisatie. Door haar ervaringen als gids in musea in Haarlem en Amsterdam heeft ze veel kennis en ervaring opgedaan. Die kennis geeft zij moeiteloos vorm door zich aan te passen aan de niveau van de groep. Ze is een van de gelukkigen die haar passie Kunstgeschiedenis en kennisoverdracht fulltime op professioneel niveau inzet voor kunstliefhebbers van alle leeftijden.


Maartje Peijpe
Maartje is een enthousiaste betrokken rondleider met oog voor mensen en kunstwerken die ten onrechte onderbelicht zijn gebleven in de (kunst-)geschiedenis. Sinds 2020 geeft zij de rondleiding ‘De zwarte geschiedenis van Haarlem’ over de relatie tussen bekende Haarlemmers en slavernij. Voor het Rijksmuseum stelde ze de rondleiding ‘De vrouwelijke blik’ samen, over vrouwelijke kunstenaars en de plaats van hun werk in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Voor de zomer en het najaar van 2021 staan stadswandelingen in Haarlem op de planning. Maak kennis met de rijke geschiedenis van deze prachtige stad en haar Haarlemse Helden die we terugvinden als standbeelden in de stad.
Maartje Peijpe is een ervaren rondleider en museumdocent voor verschillende musea in Amsterdam en Haarlem waaronder het Rijksmuseum, Amsterdam Museum en Frans Hals Museum. Na haar afstuderen aan de Reinwardt Academie (Museologie) werkte zij 6 jaar als projectleider Museumregistratie waarbij ze tientallen Noord- en Zuid- Hollandse musea beoordeelde en adviseerde bij professionalisering. Sinds 2007 werkt zij als zelfstandig rondleider waarbij ze een brede doelgroep bedient van eindexamenleerlingen (kunst-)geschiedenis in het Rijksmuseum tot internationale kunstliefhebbers in het Frans Hals Museum.
Evely Cnossen
Kunst in context
Rondleiden in het Frans Hals Museum is geweldig om te doen, omdat het een prachtig historisch pand is waar je rond loopt en het een schitterende collectie herbergt. Van schilderijen die verhalen over onderwerpen uit de klassieke oudheid tot aan hedendaagse kunst en veel wat daartussen ligt, het museum heeft een diverse collectie.
Naast mijn werk als rondleider ben ik werkzaam als geschiedenisdocent. Ik vind het mooi om de schilderijen en objecten van het museum in een (kunst)historische context te plaatsten. Of heden en verleden met elkaar te vergelijken aan de hand van de schilderijen. Wat vertelt een schuttersstuk van Frans Hals ons vandaag de dag? Of die dronken mensen geschilderd door Jan Steen. Symboliek op schilderijen; ook dat is leuk om met elkaar te ontdekken.
Van jong tot oud iedereen voelt zich welkom bij mij en is welkom. Wil je een verdiepende rondleiding of een thematische? Wil je een rondleiding met interactieve opdrachten of juist niet? Wil je iets voor leerlingen? Of voor je bedrijf? Alles is bespreekbaar. Graag neem ik jullie mee in dit prachtige museum.
